Lego 10175 Star Wars Darth Vader TIE fighter


Mindíg élvezetes egy új UCS-t kiszúrni a neten, különösen, ha az egy Lego Star Wars modell. Mióta alig látni az USC modelleket a polcokon, azóta online rendelek.
Természetesen nem mutattam ki, tartván attól, hogy az emberek többé nem vesznek komolyan, de belülről 'le s fel ugráltam örömömben' mikor a csomag megérkezett.
A Tie Fighter doboza nagyobb mint például a AT-ST UCS és az UCS Batmané. Ez jó jel, ugyanis még több benne rejlő érdekességre utal.....

A doboz

A LEGO sajnos kitartott amellett a doboz mellett, mely vizenyős, nyirkos ha felnyitod a tetejét. Holott a LEGOnak biztosítania kellene a vásárló számára azt, hogy a terméket minden bizonnyal sértetlenül kapja kézhez, valamint hogy a doboz későbbi használatnak is eleget tegyen.

Tartalom

Maga a doboz nem túl sok újdonságot rejteget, különösen ha már van pár Star Wars modelled. Minden szépen becsomagolva, lezárt tasakokban, ahogy azt már megszokhattuk.
Tartalmaz egy használati utasítást. Kettőnek nem látom értelmét (mint pl. a Batman UCS illetve egyebeknél.) Azonban szeretném, ha a papír jobb minőségű lenne (vastagabb), hogy az az idő múlásával is tartós maradjon. Az utasítások világosak és a szöveg is hibátlan. Világos helységben, sok fénynél építsd mert a sötét ill. fekete elemek nehezen olvashatók. Szerencsére csak egy felhasználandó matricát tartalmaz a készlet. Én jobban kedvelem a matrica nélkülieket. Ez viszont azt jelenti, hogy néhány kockára rányomtattak. A nyomatok önmagukban (mint mindig) hibátlanok, de azért tennék egy megjegyzést a dizájnnal kapcsolatban. Túl “játék jellegűek”. Kifinomultabbak is lehetnének a kelleténél, ami ezt a modellt illeti.

Minifigurák

Azok számára, akik nem szeretnek ismétlődően építgetni, nekik legegyszerűbb egy másik modellt választani. Ha nincs vele probléma, ne feledje, hogy egy szép végeredményt magában rejtő szórakoztató játék, mellyel nagyon élvezetes építeni. A pilótafülke építése lesz az első, s ezt követi a matricákkal ellátott fekete kijelző. A pilótafülkét neked kell a kijelzőre helyezned, aztán folytatásképpen add hozzá a szárnyakat is.

A modell önmagában 33cm hosszú  és 33cm széles. Mivel én nem vagyok egy Star Wars galaxis lakó, ezért nem tudom megmondani, hogy ez az arány mennyire pontos. Bámulván az elkészült modellt arra gondoltam vissza, hogy gyerekszemmel milyen volt az első benyomásom a Star Wars: a New Hope c. filmről....csak azt tudom elképzelni, hogy Darth Vader most büszke lenne a LEGO tervezőkkel.....kivéve a nyomtatott részt.....

Ár/érték

Az összes UCS modell ára meglehetősen magas. A LEGO nyilvánvalóan a  megszállott gyűjtőket célozza (akik, ha mondhatom így: 'idősebb' LEGO építő generáció) ugyanis a dobozon szereplő gyermek korosztály sose engedhetne meg magának egy ilyen modellt a szülők pénzügyi támogatása illetve egyéb személy segítsége nélkül.

Eddig egyetlen Star Wars modell sem okozott csalódást számomra. Szórakoztató összerakni őket és a végtermék egyszerűen kiváló. Minden UCS modell egy hatalmas vigyort varázsolt az arcomra, melyektől a 'Tie Fighter' sem különbözik. Ezért nincs is gondom az árával, 119,99 Euróval – az árra vonatkozóan a feleségem azonban kevésbé megbocsátó, és egy Jedi mester ugyanakkor elővigyázatos....(vagy nekem is inkább elővigyázatosnak kéne lennem?) A doboz 1212 darabot tartalmaz, ebből tehát kiszámolhatod mennyibe kerül darabja.

Ha szereted a Star Wars-t illetve a LEGO-t, menj és szerezz be még ma egy 'Tie Fighter'-t. Nem fogsz csalódni!

Sajnálattal olvasom a neten, hogy nevetséges áron árulják a Star Wars UCS modelleket. Nem lenne szép gesztus a LEGOtól néhány régebbi modellnek hozzáférhetőbb árat szabni azon személyek részére, akik csak később kezdtek gyűjteni?!

Megértem, hogy az ember azért vesz pár modellt, hogy a későbbiekben spekulálni tudjon, abban reménykedve, hogy majd drágábban eladja. Nem okolhatom ezért. Kockáztatnak, hisz nem tudják, hogy eltudják -e majd adni a jövőben.

Én mégis azt gondolom, hogy jó lenne ha a LEGO egy időben szolgálná ki vásárlóit/gyűjtőit és szép új UCS modelleket is kibocsátana. Ezek a “meg kell lenni” dolgok....

Race Truck 8O41 -egy sok matricával ellátott, szép alapmodell




Megvettem az első modellt, elsősorban külső megjelenése volt rám hatással. Szeretem a teherautókat és ez a verseny példány nagyon mutatós vörös és fekete színeiben. Szinte árad belőle: “a nagy teljesítőképesség”.

A dobozában 2 könyv és 8 zacskó található, mely körülbelül 6OO részecskét tartalmaz. Az alkatrészek több mint egyharmada szegecsekből áll, mely kevesebb mint 4OO darab 'rendes' alkatrészt jelent 55 Euroért. Attól tartok ez nem túl jó arány! Megfelelő autó építésére szolgáló alkatrészek: különböző hosszúságú tengelyek és rudak/tartógerendák, néhány fogaskerék és panelek. Az új részeket 7L nevezetű fogaskerekek alkotják a kormányzásnál, néhány panel és egy hosszú tű található a középső lyukban. Két könyv áll rendelkezésünkre a fő modellhez. Az alternatív modellhez tartozó használati utasítást le kell tölteni, melyet én elég kiábrándítónak találtam minden alkalommal.

Megépíteni roppant egyszerű. Tévénézés közben kb. 2 órát vett igénybe. A legnehezebb részt a matricák egyenes felhelyezése jelentette számomra. Különösen az 5x11-es panelek bonyolultak. Egy A4-es lapon 25 matrica található összesen, ezek minden egyes elemet, köztük néhány rudat ill. gerendát is beburkolnak.

Szóval hogyan is fest felépített formában? Első pillantásra egy hatalmas, lenyűgöző teherautó. Ha közelebbről szemléled, találsz néhány kiábrándító részt. A fényszórók például túl kicsik, melyeknek a lökhárító teteje helyett a fülke elején kellene elhelyezkedniük. A tükrök még véletlenül sem hasonlítanak egy tükörre. A függőlegesen elhelyezkedő kormánykerék szintén furcsa egy teherautó számára. Az eredetileg ülésnek szolgáló sárvédő helyett én személy szerint néhány hajlított rudat tettem volna. Ami a technikai elemek színkódolását illeti, nem rossz, azonban a kabin oldalán lévő kék csavarok feketék lehetnének.

A teherautó korlátozott működésű. Kormányozható, a V8 mozgatja. A kabin ajtajai nyitottak és a vezetőfülke előre dönthető, hogy hozzáférhetővé tegye....hm....nem igazán. Egy normális teherautó motorja a vezetőfülke alatt helyezkedik el, amelynek következtében a dönthető rész lehetővé teszi a motorhoz való hozzáférést. A V8 ezen a teherautón a vezetőülés mögött van, ezért kicsit értelmetlen a billenő funkció.

Ez a modell valóban tartalmazhatná a teljesítőképesség (Power Function) használati utasításait is. Egy tökéletes méretű távirányítós autónak tűnik, egy XL motor a vezetéshez és egy M motor a kormányzáshoz. Van elég hely a panelok mögött.

Néhány hiányosság ellenére tudom ajánlani ezt a modellt. A gyerekek részére szórakoztató lehet körbe-körbe versenyezni vele a szobában. Az idősebb LEGO rajongók -AFOL (Adult Fun Of LEGO)- számára ugyanúgy lehetőség van az autókázás fejlődésére és kihívására.