James May Lego háza

 

2OO9 nyarán épült meg az a átlagos háznak megfelelő, kb. 3,5 millió hagyományos Lego kockából álló Legoház, amely része James May Toy Story c. televíziós sorozatának, és a Plum Picture gyártása alapján a BBC részére készült. James May sorozatában, a három legsikeresebb BBC Top Gear program egyike, egy nagyon igényes projektbe kezdett, melyhez klasszikus játékokat használ fel. A sorozat egy életnagyságú Spitfire modell szerkezetét tartalmazza, egy gyurmából épült kertet, melyen keresztül egy Meccano szerkezetből készült csatorna hidal át, egy életnagyságú versenypályán pedig Scalextric kocsik versenyeznek és a 1O mérföld hosszú Hornby OO vasúti sínek két település közt. A finálé témája a kétszintes Legoház, melyet a karácsonyi ünnepek alatt a BBC2-n sugároznak majd.

A házra vonatkozó elképzelésünk az volt, hogy az épületet több ezer kis házzal kombináljuk, egyesek ablakokkal ellátva, néhányat piramis tetővel és sokat egészen egyszerű üreges blokkokból.


Kezdeti stádiumban voltunk azon a 'tömeg építkezési' napon, amikor a nyilvánosság több mint 2OOO tagja szembeszállt a tipikus “angol nyári” szakadó esővel, hogy általános összetevőket gyűjtsön össze. Aztán körülbelül hat héten keresztül önkéntes csapatok az építő csapattal együtt azon fáradozott, hogy összetákolja a magmaradt részeket az elkészülendő épületbe.

A ház tervezése és kivitelezése alatt számos kihívással kellett megküzdeni.

Szerkezet:

A project célja többek között az volt, hogy megtapasztaljuk, hogy a Lego rendes építőeszköznek is megfelel -e? Mérnökeink, műtermiek, ajánlatára mintegy 1O rétegnyi vastag, hosszú LEGO kockából gerendát alkottunk, alját pedig LEGO lemezekkel feszítettük ki. A prototípus gerendák elkészültek, ezeket letesztelték, elvégezték az esetleges finomításokat, majd újratesztelték mindaddig amíg nem kaptunk egy biztonságos szerkezetet, melynek 2méteres íve alatt James May áthaladhatott. A ház építészeti dizájn-ja a szerkezeti behatárolás köré volt alapozva, ezért keményen megdlgoztunk azért, hogy egy tágas belső teret kapjunk.

Blokkok:

Megállapítottuk, hogy a praktikus maximum fal magassága nyolc Lego téglasor volt, de mi javasoltuk a szabványos alkotóelemek tervezését, ahol 272 hagyományos 'nyolcas' Lego téglák alkotnak egy üreges blokkot.

Ablakok:

A legnagyobb Lego ablakméret 4Omm x 4Omm x 8mm. Hasonló méretű standart blokkok összeszerelését terveztük meg és az ablakok a beépítendő nyílásokkal azonos nagyságúak. Többszáz egyedül álló falblokkot is felhúztunk, melyeknek külsején kukucskálók is vannak.

Ajtók:

Az egymást átfedő Lego téglák egy ajtópánt rendszert alkotnak, melyre az ajtókat akasztották. Az ajtókat a falakkal való párhuzamban építették.

Áttetsző ablaküvegek:

A brit közösség számos téglát adományozott, melyek közül sok túl kicsi volt ahhoz, hogy a falba beilleszthessék és némelyik áttetsző illetve teljesen átlátszó volt. Az összes 2x1-es átmérőjű Lego téglát egy vödörbe helyezték, ezt felrázták és találomra áttetsző blokkokat kreáltak, melyek végül elképesztő üvegablakot alkottak egy folyosó végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése